ΜΗΝΥΜΑ
  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  ΕΡΓΑ
  ΞΕΝΑΓΗΣΗ
  ΠΟΤΑΜΟΣ
  ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
  ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Περιδιαβαίνοντας κανείς στο Γουδί παρατηρεί πως υπάρχουν αρκετά ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια από τις ασχολίες των κατοίκων του χωριού. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις εργασίες των ελαιοκαλλιεργητών.

Φροντίδα του εδάφους και καταπολέμηση «εχθρών»
Ανάμεσα στις βασικότερες εργασίες των ελαιοκαλλιεργητών είναι η φροντίδα του εδάφους. Ειδικότερα, αυτοί προχωρούν στην καλλιέργεια της γης, με σκοπό να απαλλαγεί από οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα της, όπως τα ζιζάνια. Επιπρόσθετα, προχωρούν στη σωστή λίπανση των ελαιώνων για να εμπλουτίσουν το καλλιεργούμενο έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, οι ελαιοκαλλιέργητες καταπολεμούν τους εχθρούς και τις ασθένειες των ελιών. Ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς των ελαιόδεντρων είναι ο δάκος, ένα έντομο που καταστρέφει τον καρπό της, και ο οποίος καταπολεμείται με ψεκασμούς στη σωστή εποχή.

Άρδευση
Η σωστή άρδευση είναι απαραίτητη για την καρποφορία των ελαιόδεντρων. Οι ελαιοκαλλιεργητές γνωρίζουν πως το φθινόπωρο τα δέντρα χρειάζονται αρκετό νερό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, οι καρποί συρρικνώνονται και ως εκ τούτου η ποιότητα του ελαιολάδου υποβαθμίζεται.

Κλάδεμα
Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιοκαλλιεργητών. Οι καλλιεργητές κλαδεύουν τα ελαιόδεντρα για να αυξήσουν την καρποφορία τους αλλά και για να διευκολυνθούν κατά τη συλλογή των καρπών.

Το μάζεμα των ελιών
Το μάζεμα των ελιών που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ελαιολάδου γίνεται με το ραβδισμό ή διαφορετικά το «βάκλισμα» των ελαιόδεντρων. Συγκεκριμένα, οι χωρικοί μ’ ένα ξύλινο ραβδί, τη «βάκλα», χτυπούν το δέντρο με σκοπό την πτώση των καρπών του στο έδαφος. Έπειτα, οι καρποί τοποθετούνται είτε σε σακιά είτε σε πλαστικά ή ξύλινα κιβώτια και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο. Αξίζει να σημειωθεί πως στο χωριό λειτουργούν δυο μύλοι.


Πηγή:
Μελέτη από την ιστοσελίδα www.moa.gov.cy με τίτλο «Η καλλιέργεια της ελιάς», έκδοση 2/2005, Λευκωσία- Κύπρος